Silver.n.nu - Sälja och köpa silver

Silver Historia

I det antika Babylon fanns det sju tycken heliga metaller: guld, silver, järn, koppar, bly, tenn och kvicksilver. I romersk och grekisk mytologi kallades den första tidsåldern för Guldåldern och den andra för Silveråldern. Apollo, guden av sanning bar en båge av silver.

Den egyptiska hieroglyfen som avbildar Isis (mångudinnan) är en halvmåne och reproduceras ofta med gudinnan ståendes ovanpå den. Den blev senare även symbolen för silver – gamla kartor har halvmånar som markerar platsen för en silvergruva.

Silversymbol

Islamsk alkemi gjorde silver till en betydelsefull metall. När man försökte förvandla andra metaller hade man silver som mål, man försökte helt enkelt konstgjort reproducera silvrets egenskaper.

Metallen har varit känt för människan ända sedan antiken, och man har kunnat hitta spår av silverframställning redan 4000 år före Kristus. Romarriket förlitade sig även till stor del på silver för sin valuta och hade en utbredd gruvindustri som inte såg sin like förrän upptäckten av Nord- och Sydamerika. Den romerska silverproduktionen beräknas till 200 ton per år, med 10 000 ton silver som cirkulerade i valutaform runt andra århundradet efter Kristus. Detta är fem till tio gånger mer än den totala mängden silver som användes i det medeltida Europa och Kalifatet tillsammans runt år 800 efter Kristus.

Silver var även betraktat som en ädlare metall än guld när man köpslog i det antika Egypten, vilket man funnit bevis på från så tidigt som runt år 930 före Kristus. Användning av silver som betalningsmedel i myntform började redan för omkring 2600 år sedan. Det lydiska (dagens Turkiet) myntet Trite anses av många experter vara det första monetära myntet och tillverkades av naturligt elektrum, en legering av guld och silver. Egyptiska silvermynt började användas någon gång runt 300 år före Kristus.

Silvermyntfot har använts historiskt av de flesta länder, vilket innebär att mynten man hade som betalningsmedel innehöll silver. Runt 1600-1800-talet innehöll de rent silver (eller åtminstone så nära rent silver man kunde framställa), men under 1900-talet minskades silverhalten gradvis. Detta pga det stigande värdet på metallen, vid flera tidpunkter under tidens gång blev metallen värd mer än vad som var präglat på myntet. Detta får till följd att folk hamstrar mynt för nedsmältning, då det var mer lönsamt att sälja metallen än betala med mynten. Tack vare detta innehåller dagens betalningsmedel inget silver överhuvudtaget. En svensk enkrona är därför mindre värd än en krona i metallvärde.

Idag används silver inte som betalningsmedel på speciellt många platser på jorden, i likhet med guld. Däremot innehåller många nya tekniska lösningar silver, vilket gör att den största delen av nybrutet silver idag går till industriell användning. En nästan lika stor del går till smyckestillverkning och resterande del, ca 2,5%, går till gjutning av silvertackor och prägling av silvermynt för investeringsändamål.

Många motståndare till dagens ekonomiska system som bygger på skuld i stället för sparande, förespråkar att vi skall åter använda ädelmetaller som betalningsmedel. I ett sådant läge skulle silver vara en bra investering då silverpriset fortfarande är lågt i förhållande till efterfrågan. Vem vet, kanske kommer silvret återta sin roll som betalningsmedel i framtiden?

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)